Segala puji hanya bagi Allah, kami memuji-Nya, memohon pertolongan dan ampunan kepada-Nya, kami berlindung kepada Allah dari kejahatan diri kami dan dari keburukan amal perbuatan kami. Barangsiapa yang Allah beri petunjuk, maka tidak ada yang dapat menyesatkannya, dan barangsiapa yang Allah sesatkan, maka tidak ada yang dapat memberinya petunjuk.
Aku bersaksi bahawasanya tidak ada ilah yang berhak diibadahi dengan benar kecuali Allah, tidak ada sekutu bagi-Nya, dan aku bersaksi bahawasanya Nabi Muhammad S.A.W adalah hamba dan rasul-Nya.
Sesungguhnya sebenar-benar ucapan adalah Kitabullah (Al-Quran) dan sebaik-baik petunjuk adalah petunjuk Muhammad (As-Sunnah). Seburuk-buruk perkara adalah yang diada-adakan (dalam agama), setiap yang diada-adakan (dalam agama) adalah bid'ah, setiap bid'ah adalah sesat, dan setiap kesesatan tempatnya di neraka.

Tuesday, July 1, 2014

Nikmat ALLAH SWT dalam jangka masa 1 tahun ini.. Alhamdulillah..

Assalamualaikum…

Apa khabar kawan2 semua?? Rindu sangat nak update blog.. Tapi tak berkesempatan… Dah lebih setahun tak menulis kat blog ni..

Apa ye nak story? Sebenarnya, bulan 6 tahun lepas memang sibuk sangat buat persiapan kahwin.. sehinggalah akhirnya Farha sah di ijabkabulkan dengan suami, Abdullah Abd Razak sebagai suami isteri pada 1 November 2013 tepat jam 9.10 malam… Detik bersejarah itu takkan pernah dilupakan dalam hidup ini.. Tidak menyangka bahawa takdir Allah itu begitu indah…


Akad Nikah


Kekalkan hubungan kami  sehingga ke syurga dan bahagia selamanya Ya Allah..

Setelah menjadi isteri, Farha sibuk dengan kehidupan sebagai seorang isteri full time.. Masih belum dapat kerja lagi.. Selepas  sebulan mendirikan rumahtangga, kami mendapat satu berita yang amat menggembirakan.. Waktu tu, kami buat ujian pengesahan kehamilan di Tropicana Medical Centre.. Kebanyakan klinik tak buka sebab hari Ahad.. Setelah 2 jam menunggu, Dr. ucapkan tahniah.. J Alhamdulillah.. Allah telah menganugerahkn zuriat dalam rahim ini.. Baru 2 minggu masa tu..

Syukur Ya Allah.. Hanya Allah sahaja yang tahu perasaan Farha ketika itu.. Gembira, sebak, terharu bercampur baur… Apa lagi yang sangat diharapkan setelah berkahwin selain mempunyai zuriat dengan insan yang kita cintai?? Sungguh nikmatMu tidak terhitung Ya Allah.. :’( 

Hari hari yang lain, Farha jalani dengan penuh berhati hati.. Suami pun bawa kereta slow je bila kat bumper.. Masing2 risaukan keadaan kandungan yang masih tahap awal.. Pada bulan Feb, Farha apply jawatan Tenaga pengajar kat UiTM.. Macam2 kampus Farha hantar.. Mana2 kampus yang ada bidang Biologi dan Perladangan, semua Farha apply…

Alhamdulillah, bulan March dipanggil untuk interview dan mock teaching skali.. Waktu interview ni, bapa mertua dan mak mertua yang hantar ke tempat interview di Jasin Melaka.. Farha di bawah bidang Crop protection.. Semua ada 12 calon yang di interview untuk bidang ni sahaja.. 

Keputusan interview pertama dapat dalam masa beberapa hari sahaja.. Kemudian Farha telah dipanggil sekali lagi untuk second interview pensyarah UiTM Jasin.. Waktu ni, bidang Farha ada 4 orang yang layak dan di temuduga.. Interview kali kedua ni suami pulak yang temankan.. Setelah melalui kedua2 interview yang sangat mencabar jiwa itu, Farha bertawakal kepada Allah SWT…

UiTM kampus Jasin

Setelah 2 bulan lebih menunggu, akhirnya surat yang dinantikan telah tiba! Alhamdulillah,, sekali lagi Allah telah membuktikan kebesaran dan rahmatNya yang tak terhingga.. Farha telah ditawarkan jawatan pensyarah di UiTM kampus Jasin Melaka dan Farha telah melapor diri di fakulti.. Diberi bilik sendiri yang luas dan selesa.. Diberi jadual mengajar & macam2 lagi… 

Sungguh benar firman Allah dalam surah Ar Rahman.. “MAKA NIKMAT TUHANMU YANG MANAKAH YANG ENGKAU DUSTAKAN??”.. Subhanallah..

Tidak Farha menyangkakan.. Allah memberi Farha segalanya dalam sekelip mata setelah dahulu Dia pernah menguji Farha dengan pelbagai ujian.. Sungguh, sesuatu itu pasti ada hikmahnya.. 

Sekarang.. Farha dan suami hanya menunggu masa kelahiran anak pertama kami yang dijangkakan lahir pada Hari Raya Aidilfitri nanti.. Tak sampai sebulan je lagi.. Mohon doa kawan2 supaya segala urusan dimudahkan olehNya & anak ini dilahirkan dengan selamat.. Doakan kebahagiaan kami sekeluarga ya.. J

Monday, June 10, 2013

I Need Someone.. I need you my friends.. :(



Bismillah..

Dah lama tak update pasal diri sendiri.. Entah macam nak tulis something pulak hari ni.. Sebenarnya takde pape sangat pun.. Cumanya, rasa diri semakin teruk..

Ye lah, dah takde kawan-kawan yang selalu bincang pasal hal-hal agama, macam dulu-dulu.. Takde kawan yang nak ingatkan, nak tegur.. Iman pun rasa macam lemah sesangat! Yup, sangat lemah.. Kadang-kadang naik sekejap iman tu.. Pastu, bila sibuk dengan urusan seharian, thesis dsb.. Diri jadi alpa.. Bahan-bahan ilmiah pun dah kurang dah baca, kuliah-kuliah online pun dah jarang dengar.. Memang rasa teruk sangat skarang ni..

Sebenarnya, tiap-tiap hari terfikir, 'aku kena berubah', 'aku nak berubah jadi lebih baik'.. Tapi, esoknya semua tu hanya tinggal kata-kata yang terpendam dalam hati..

Dah elok dah set dalam hati, 'aku nak solat awal waktu'.. 'aku nak bangun tahajjud'.. 'aku nak solat subuh awal, dan kalau boleh solat sunat sebelum subuh sekali..', 'aku nak jadi rajin',dan lain-lain..

Tapi.... susah sangat nak disiplin semua tu tiap-tiap hari.. Cuma kadang-kadang je boleh.. Entah la.. Nak sangat jadi wanita yang baik, yang solehah, kemas, bersih, sopan santun, solat awal waktu, konsisten baca Al-Quran tiap-tiap kali lepas solat, bangun tahajjud... Yang boleh konsisten tiap-tiap hari jadi wanita yang baik.. Yang jaga pandangan, cakap perkara-perkara yang penting sahaja.. Yang tak bertangguh kerja dan sebagainya..

Harap-harap lepas ni aku dapat buat yang lebih baik.. Doakanlah ye kawan-kawanku sekalian.. Jika ada yang tak kena tu, tolong la tegur ye.. Tolonglah post something yang dapat mengingatkan tentang agama, kat FB dan sebagainya.. Supaya aku tak leka.. I NEED SOMEONE TO REMIND ME..

Please... I miss you my friends.. Rindu sangat masa tengah program dulu.. Rindu dengan persekitaran yang penuh dengan majlis ilmu.. :(

Rasanya setakat ni dulu la kott.. Ni la sebabnya kenapa dah lama tak update blog.. Rasa diri ni tak layak nak tulis untuk orang lain baca, sebab diri ni pun tak seperti mana..

Tuesday, May 21, 2013

10 Beautiful Aspects of An Ideal Muslimah

It has been so long since the last post.. I didn't have so much time to write a new post for this blog.. But, recently i have found an interesting artice about being a better Muslimah.. I wan to share it with you, friends! :)

This article is from "Islamgreatreligion"


10 Beautiful Aspects of An Ideal Muslimah




1. Her Obedience to the Creator:

A practicing Muslim man loves to have a practicing Muslim wife; who knows that the life of this world is nothing but a test from her Lord; giving her an opportunity to come closer and closer to Allah, doing more and more good deeds to please Him Azza wa jal, restricting herself from the desires of her inner self that go against the will of her Creator.

But as for him who feared standing before his Lord, and restrained himself from impure evil desires, and lusts. Verily, Paradise will be his abode. (Surah An- Naaziyaat: 40-41)


2. Her Haya (Modesty/Shyness):

Haya is one of the most significant factors of a woman’s personality. Haya according to a believer’s nature refers to a bad and uneasy feeling accompanied by embarrassment, caused by one’s fear of being exposed or censured for some unworthy or indecent conduct.

Prophet Sallallahu alaihiwasallam said: “Haya comes from Eman; Eman leads to Paradise. Obscenity comes from antipathy; and antipathy leads to the fire.” (Sahih Al-Bukhari)

A Muslim woman feels shy to do anything that would displease her Lord in any aspect. She has haya in her talk, she has haya in her gaze, she has haya in her clothing, she has haya in her walk. Her haya in her talk is that she is not soft in her speech but speaks honorably. Allah subhanahu wa ta’ala says (interpretation of the meaning):

“O wives of the Prophet! You are not like any other women. If you keep your duty (to Allah), then be not soft in speech, lest he in whose heart is a disease (of hypocrisy, or evil desire for adultery) should be moved with desire, but speak in an honorable manner” (Surah Al-Ahzaab: 32)

Her haya in her gaze is that she does not look at what Allah subhanahu wa ta’ala has prohibited for her to look. Allah subhanahu wa ta’ala says (interpretation of the meaning):

And tell the believing women to lower their gaze (from looking at forbidden things), and protect their private parts (from illegal sexual acts)… (Verse continues) (Surah An-Nur: 31)

Her haya in her clothing is that she does not reveal to others what Allah subhanahu wa ta’ala has forbidden for her to reveal. Allah subhanahu wa ta’ala says (interpretation of the meaning):

…And not to show off their adornment except only that which is apparent (like both eyes for necessity to see the way or outer dress like veil, gloves, head-cover, apron, etc.), and to draw their veils all over Juyubihinna (i.e. their bodies, faces, necks and bosoms,) and not to reveal their adornment except to their husbands, or their fathers, or their husband’s fathers, or their sons, or their husband’s sons, or their brothers or their brother’s sons, or their sister’s sons, or their (Muslim) women (i.e. their sisters in Islâm), or the (female) slaves whom their right hands possess, or old male servants who lack vigor, or small children who have no sense of the feminine sex.. (Verse Continues) (Surah An-Nur: 31)

Her haya in her walk is that she walks modestly without attracting others attention towards herself. Allah subhanahu wa ta’ala says (interpretation of the meaning):

..And let them not stamp their feet so as to reveal what they hide of their adornment. And all of you beg Allâh to forgive you all, O believers, that you may be successful. (Surah An-Nur: 31)

Abu Usayd al-Ansari narrated that he heard Allah’s Messenger Sallallahu alaihiwasallam say to the women on his way out of the mosque when he saw men and women mixing together on their way home: ‘Give way (i.e., walk to the sides) as it is not appropriate for you to walk in the middle of the road.’ Thereafter, women would walk so close to the wall that their dresses would get caught on it. (Narrated by Abu Dawood in “Kitab al-Adab min Sunanihi, Chapter: Mashyu an-Nisa Ma’ ar-Rijal fi at-Tariq)

A woman who has the knowledge of Allah’s commandment to preserve her modesty, submitting herself to the will of her creator, even after having the desire to be praised for her beauty, is without doubt beloved to Allah subhanahu wa ta’ala and as well as to all good believing men.


3. Her Beauty:

Allah subhanahu wa ta’ala made women beautiful in the sight of men. It’s just that some human beings are more attracted towards some than others.

Aishah RadhiyAllahu anha said: “I heard the Prophet Sallallahu alaihiwasallam saying: ‘Souls are like conscripted soldiers; those whom they recognize, they get along with, and those whom they do not recognize, they will not get along with.’” (Sahih Al-Bukhari)

Al-Qurtubi said: “Although they are all souls, they differ in different ways, so a person will feel an affinity with souls of one kind, and will get along with them because of the special quality that they have in common. So we notice that people of all types will get along with those with whom they share an affinity, and will keep away from those who are of other types. [This is like the old saying goes, “Birds of a feather flock together”] For a believing man, a Muslim woman’s beauty is not just how her nose looks or how big her eyes are, but her modesty, purity of heart, and innocence make her look beautiful as well. Also Allah subhanahu wa ta’ala makes people whom He loves, pleasing to others.

“When Allah loves someone he calls to Jibreel Alaihissalaam saying, ‘O Jibreel, I love such and such a person, so love him.’ Then Jibreel will call to the (angels) of the heavens, ‘Allah loves such and such a person so love him.’ And the angels will love [that person]. And then Allah will place the pleasure in the hearts of the people towards this person.” (Sahih Al-Bukhari and Muslim)


4. Her Intellect/playfulness:

Intellect and playfulness are two qualities of women highly liked by men. Every man likes to have an intelligent wife who can advise and support him in day to day matters. Khadija bint Khuwaylid RadhiyAllahu anha was one of the most beloved wives of Prophet (peace and blessings of Allah be upon him). She supported Allah’s messenger (peace and blessings of Allah be upon him) at the very beginning of his Prophethood when Jibreel alaihissalaam brought the first revelation to him. Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) always admired her and remembered her even long after her death. A playful wife is a joy and pleasure to a man’s heart. Prophet Sallallahu alaihiwasallam recommended Jabir bin ‘Abdullah to marry a virgin so that the two could play with each other and amuse each other. Narrated Jabir bin ‘Abdullah: “My father died and left seven or nine girls and I married a matron.

Allah’s Apostle said to me, “O Jabir! Have you married?” I said, “Yes.” He said, “A virgin or a matron?” I replied, “A matron.” he said, “Why not a virgin, so that you might play with her and she with you, and you might amuse her and she amuse you.” (Hadith continued) (Sahih Al- Bukhari)


5. Her Truthfulness:

Being truthful and honest is an essential quality of a believer. ‘Abdullah ibn Mas’ood RadhiyAllahu anh said:

The Messenger of Allah Sallallahu alaihiwasallam said: “I urge you to be truthful, for truthfulness leads to righteousness, and righteousness leads to Paradise. A man will continue to be truthful and seek to speak the truth until he is recorded with Allah as speaker of truth (Siddeeq). And beware of lying, for lying leads to immorality and immorality leads to Hell; a man will continue to tell lies until he is recorded with Allah as a liar.” (Sahih Al-Bukhari and Muslim)

A person who is known to lie repeatedly loses his trust. And if that happens in case of a marital relationship the whole relationship falls apart. A woman who is known to be a “Siddeeqah” certainly has a higher status in a Muslim man’s heart.


6. Her Obedience:

Allah Subhanahu wa ta’ala made man protector and maintainer of the woman and enjoined upon her to obey him in all the matters that do not go against Quran and Sunnah. Allah subhanahu wa ta’ala says (interpretation of the meaning):

“Men are the protectors and maintainers of women, because Allah has made one of them to excel the other, and because they spend (to support them) from their means” (Surah An-Nisa’: 34)

The Messenger of Allah Sallallahu alaihiwasallam said, “The best women is she who when you look at her, she pleases you, when you command her she obeys you, and when you are absent, she protects her honor and your property.” (At-Tabarani, Ibn Majah)


7. Her Patience:

Patience is a characteristic that can never be praised enough. A woman who remains patient at the times of hardship and relies on the help and mercy of Allah is without a doubt a beloved servant of Allah subhanahu wa ta’ala. Allah says (interpretation of the meaning):

“And Allah loves As-Saabiroon (the patient)” (Surah Aal Imran: 146)


8. Her Cooking:

Delicious food is without a doubt weakness of men. It’s an old saying that “The Way to a Man’s Heart is through his Stomach”. We also know that one of Prophet’s (Sallallahu alaihiwasallam) wives used to cook food that he liked a lot and due to that Aishah radhiyAllahu anha would get jealous, because she didn’t know how to cook that.


9. Her Contentment with Rizq:

No man likes to have a woman who is always complaining about how less her husband earns or how rich her other friends are. A good Muslimah is the one who thank Allah for what He has blessed her with and she is thankful to her husband for what he provides her with. Abu Hurairah RadhiyAllahu anh reported:

The Prophet Sallallahu alaihiwasallam said, “Richness is not the abundance of wealth, rather it is self-sufficiency.” (Sahih Al-Bukhari and Muslim)


10. Good Manners:

A woman of good manners is a blessing from Allah subhanahu wa ta’ala. When she speaks, she speaks honorably, why she deals with others she deals with them kindly. She is polite with elders, loving to children, and good to her fellow folks. It is related by ‘Abdullah bin Amr that the Prophet Sallallahu alaihiwasallam said:

“The best of you are those who possess the best of manners.” (Sahih Al-Bukhari and Muslim)

Monday, December 31, 2012

2013 - Menjadi Solehah..

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani.. 
Pembaca blog sekalian, tadi ketika saya menjelajah ke blog-blog pilihan, saya terjumpa artikel ini.. Sangat menyentuh hati dan menyedarkan tentang realiti.. Ya, realiti 'Menjadi Solehah'.. Jom sama2 kita baca, hayati dan cuba berubah.. 


Oleh: Nurul Adni Adnan

Solehah.

Sepatah perkataan yang mudah disebut. Perkataan yang memberi maksud sesuatu yang paling baik diantara perhiasan-perhiasan dunia yang lain. Perkataan yang indah bilamana ia benar melambangkan maksudnya. Perkataan yang cantik bila ia dimiliki dengan sebenarnya oleh pemiliknya.

Namun solehah ternyata bukan mudah pada realiti kehidupan ini. Solehah itu bukan hanya boleh dinilai di penghujung perjalanan, namun sentiasa diberi nilai dalam setiap tahap-tahap kehidupan.

Mudahkah menjadi anak yang solehah? Bila balik bertemu ibu ayah sekali sekala , dua tiga hari di kampung, mempamer dan menonjolkan akhlak terbaik, mentaati tanpa jemu setiap permintaan ibu dan ayah. Tapi bila tinggal lebih lama, hati mula jemu, mula kurang sabar, suara tidak lagi rendah dan lunak – disuruh mula berdalih dan merasa berat, ditegur mula memberontak mempertahankan kesilapan...

Wahai anak, di manakah solehahmu pada ayah ibu yang terlalu banyak pengorbanan dilakukan untukmu?

Mudahkan menjadi gadis yang solehah? Di akhir zaman yang mendatangkan fashion yang menampakkan keindahan berharga seorang perempuan, mampukah menepis nafsu yang sering ingin cantik di pandangan awam,,, Membiarkan diri dan tubuh dijamah pandangan lelaki murahan kerana tipis dan pendeknya pakaian...?

Dengan akhir zaman yang membuka seluas-luasnya ruang perhubungan lelaki dan perempuan, dengan ransangan filem-filem, lagu-lagu dan bahan bacaan yang menghidup kan rasa cinta hingga menyala-nyala dalam dada, mudahkah untuk menepis kedatangan SMS, call, chatting YM, Facebook, email etc yang bertalu-talu dari lelaki yang 'soleh' dan tak soleh?

Awalnya mungkin mudah, dengan prinsip cinta hanya untuk suami dan isteri, tapi jika konsistennya SMS yang caring lagi prihatin hingga menghidupkan warna merah muda dalam hati, mampukah lagi menolak? Mampukah lagi mengelak dari serangan-serangan perasaan ‘fitrah’ yang ingin disayangi dan menyayangi, lebih-lebih lagi teman-teman disekeling juga tidak lagi sendiri ?

Mudahkah menjadi solehah, jika pergaulan yang dirasakan sederhana mengundang curiga dimata masyarakat? Mengundang cemburu di hati si isteri-isteri? Mengundang fitnah di hati yang berlainan jenis?

Mudahkah menjadi isteri solehah? Di awal mahligai cinta dibina dalam pernikahan, waktu kasih membara, solehah itu seolah pasti terjadi, ada ketaatan sebelum dipinta, ada layanan kelas pertama, ada pengorbanan yang tidak terasa, ada kelembutan yang mempesona, diri terhias tersembunyi dan nyata..

Namun, bila masa berlalu memaparkan suami sebagai insan biasa-biasa punya banyak alpa, yang terus zahir pada suami adalah terlalu banyak keburukan dan kelemahan. Hingga tidak merasa perlu mentaati dirinya yang dulu pernah paling ditaati, hingga acuh tak acuh pada suami yang dulu mendapat cinta kelas pertama, hingga tidak mampu melihat apatah lagi mensyukuri pemberian suami pada keluarga.

Pudar kasih, luput sayang, yang ada hanya lah hati yang luka berbisa. Tiada penghormatan, tiada penghargaan, yang ada hanya ungkitan kesilapan pasangan . Tiada kesyukuran, tiada keredaan hingga diri memikirkan untuk meruntuhkan, melarikan diri dari perjanjian dan ikatan yang dibuat atas nama ALLAH…

Dimanakah solehah? Waktu belum dituntut menjadi pasangan, di luar ikatan mampu menjadi solehah memenuhi segala permintaanya, memohon maaf penuh perasaaan atas kesilapan padanya, mengasihinya sepenuh jiwa raga, tidak mahu melukai hanya ingin mencintai… merasa hebatnya aura sayang dua jiwa dipenuhi kata-kata sopan lagi manja… Namun bila ikatan pernikahan yang benar-benar menuntut soleh dan solehah,.. terus sirna, kesopanan dan kelembutan hilang ditelan kejemuan… solehah, dimanakah solehah…?

Solehah…bagaimanakah untuk solehah..? Bagaimanakah untuk terus solehah selepas diri jauh meninggalkan solehah…? Bagaimanakah untuk tetap solehah diwaktu tidak lagi ingin solehah?

Bagaimana bertahan untuk solehah sewaktu sukarnya ingin menjadikan diri solehah?

Sukarnya solehah…sewaktu masih sendiri, terasa sukar menjaga kesucian diri dan hati.. kerana diluar sana tarikan untuk memudarkan solehah terlalu tinggi,… dan sewaktu sudah bersuami, mungkin lebih sukar kerana ada pula hati suami untuk ditaati , dijagai agar tidak tercalar, sedangkan hati dan iman sendiri masih terkontang kanting kering nur rabbani…

Solehah itu anugerah ilahi. Mahal harganya, Tak terhitung nilai kepayahannya, Kerana syurga balasannya.

Ya ALLAh ajari aku untuk solehah dalam menghadapi ujian-ujian dariMU, uJian kesenangan atau kesusahan.

Bantulah aku untuk memilih solehah dari yang lainnya dalam keadaan sukar atau mudah. Bantulah diri hambaMU ini agar mampu ku mentaatiMu, yang dengan nya menjadikan aku mampu mentaati ibubapaku dan sesiapapun yang perlu ku taati.

Bantu lah aku memenunaikan segala suruhanMu agar mampu ku tunai hak-hak sahabat dan saudaraku ingin ku cintaiNYA keranaMU.. Bantu lah diriku menjauhi segala laranganMu agar ENGKAU memberikan jalan keluar atas segala urusanku.. Bantu lah aku ya ALLAH, dengan rahmat da kasih sayangMU perbaiki lah urusan ku dan jangan biarkan ku membuat keputusan sendiri walau sekelip mata.

Bantulah diriku untuk memilih solehah walau memilih solehah terasa letih, sakit dan sukar bagi diriku, namun izinkan diriku bertemu asiah, maryam, khadijah dan fatimah di dunia sana yang berkekalan...

Sumber: http://sisi-kehidupan.blogspot.com/2010/03/menjadi-solehah.html?m=1

Thursday, November 29, 2012

A Job You Love VS A Job For Money?



"The man who does not work for the love of work but only for money is not likely to neither make money nor find much fun in life.." - Charles M. Schwab

It is true that everything in this world need money, but money is not everything that we should consider, right?? The important things is we are happy with our work and had a lot of fun doing it.. 

Friday, November 9, 2012

Menyusun Ibadah itamin Hati



Oleh : Nurul Adni Adnan

Kita ini hidup bukanlah pada tubuh badan kita, makna kita yang sebenarnya adalah pada jiwa-jiwa kita... Kehidupan ini adalah perjalanan jiwa menuju Tuhan. Moga kita kembali kepada Tuhan dengan jiwa yang tenang ~ Tubuh badan itu pembawa jiwa, jagalah kesihatannya ~

Seorang teman bertanya tentang bagaimana untuk muslimah menjaga ibadah khusus dengan ALLAH dan tanggungjawab dengan manusia dalam kesibukan bekerjaya dan bekeluarga.

Saya pastinya tidak berada dalam situasi cabaran itu namun saya kongsikan kisah teman-teman di sekeliling yang saya mengenali gaya hidup mereka sebagai muslimah yang baik... Saya suka meminta tips dari wanita yang bermotivasi dan berdisplin seperti teman-teman itu.

Pertama, hubungan dengan ALLAH tidak ada kompromi jika ingin ketenangan dan kebahagiaan dalam kehidupan penuh cabaran ini. Pada yang telah menjaga solat dan puasa wajib, pasti ingin menambah yang sunat... hingga kita menjadi hamba-hamba yang dicintai ALLAH..insyaALLAH.

Seorang mulimah jurutera mempunyai 3 anak, kongsinya, ada target ibadah khusus yang ingin dicapai. Jadi di pagi hari dalam tren, akan membaca zikir-zikir mathurat, dan quran sebanyak yang boleh. Sehari satu juzuk. Di ofis usahakan solat dhuha bila berkesempatan, di samping istighfar 100 hari yang ditunjukkan rasul SAW. Jadi sebelum zuhur, telah selesai semua ini. Dan bila kita bertekad mendekati ALLAH, kita mampu mencari masa untuk solat sunut zuhur dan asar.

Dalam perjalanan balik kerja, menyambung bacaan Quran dan zikir Mathurat untuk bahagian petang. Ketika dalam kenderaan ini jugalah masa untuk membaca, mencapai target bacaan buku ilmiah/agama, atau prepare bahan-bahan halaqah.

Malam jika tiada usrah, adalah waktu untuk anak-anak, suami dan famili...

Tips lain yang mereka kongsi ialah mengorbankan tidur untuk tilawah quran, membaca buku yang selain ruang lingkup pekerjaan. Bangun setengah jam lebih awal, dapat solat tahajud dan witir, dapat juga membaca kitab hadis dan tafsirnya.

Dalam kereta menempuh kesesakan lalu lintas, adalah masa yang sangat berharga. Jika menjemput anak atau isteri, itulah masa untuk komunikasi dan bonding. Atau menghafal Quran. Atau menambah ilmu dengan mendengar rakamn kuliah yang sangat banyak disediakan percuma.

Berumahtangga dengan anak-anak dan bekerjaya bagi seorang wanita memang amat memenatkan namun kekuatan ruhiyyah yang kita bina dengan zikrullah, amalan sunat dan amalan wajib inilah yang memberi tenaga luar biasa pada insan...

Kerja-kerja rumah dilunaskan samaada dengan bantuan fulltima/part time helper atau suami dan anak-anak bersama membantu ibu sang pengurus rumahtangga... Boleh didik anak-anak untuk bantu ibu berkemas dan kurangkan keserabutan rumah..

Ibadah-ibadah khusus yang wajib dan sunat itu pada awalnya memang kita akan buat kerana checklist atau mengejar target namun insyaALLAH lama kelamaan kita menghayatinya kerana itulah vitaman hati yang sangat penting untuk menjadi wanita yang bahagia dan membahagiakan.

 Tidaklah hambaku medekati-Ku dengan sesuatu yang lebih Kucintai daripada apa yang telah Aku wajibkan. Hamba-Ku tidak henti-hentinya mendekatkan diri kepada-Ku dengan  ibadah sunah sehingga Aku mencintainya. Ketika Aku mencintainya, Aku menjadi pendengaran yang ia gunakan untuk mendengar, menjadi penglihatan yang ia gunakan untuk melihat, menjadi tangan yang ia gunakan untuk menggenggam dan menjadi kaki yang ia gunakan untuk berjalan. Jika ia meminta kepada-Ku, pasti Ku-beri, jika ia memohon perlindungan-Ku, pasti Kulindungi.” (HR. Bukhari)


Itulah sedikit yang mampu dikongsi, yang lain silakan menambah.. Moga bermanfaat ♥

Wednesday, August 8, 2012

Jom Belajar Loghat Utara.. :)



Jom kita refresh balik loghat utara.. 
Lama tak cakap, loghat negeri sendiri pun banyak dah lupa.. :)


1. Lagu mana – Macam mana 

2. Nanti sat! - Tunggu sekejap!
3. Tang mana - Di mana
4. Terebey - lastik
5. Trojoh - Tekan dengan kuat
6. Reban - Runtuh 

7. Mai – Datang / mari
8. Rabat / ragas - Panjat
9. Langut - Dongak
10. Tetomoih - Tersembam
11. Hang - Kamu
12. Depa - Mereka
13. Hangpa - Awak semua
14. Belemoih - Comot
15. Ralit - Buang masa / leka
16. Toksah - Tak usah
17. Mamun - Mamai
18. Baloq liat - Pemalas
19. Tibai / balun - Pukul
20. Beringgut - Bergoyang
21. Kawaq – Pencuri
22. Gerek - Basikal
23. Capoi - Mulut takde insurans
24. Ayaq - Air
25. Ayaq acaq - Air lumpur
26. Cemuih – Bosan / Meluat
27. Cengey - Garang
28. Cempera - Lari bertempiaran / kelam kabut
29. Habaq - Beritahu
30. Tawaq hebiaq - Sangat tawar
31. Manis melecaih - Sangat manis
32. Merap - manja
33. Pi - pergi
34. Nala punya jauh - Jauh sangat
35. Dan - sempat
36. Tak dan - tak sempat
37. Ceruk - Bahagian dalaman kampung
38. Tat sat - Sebentar tadi
39. Seghelum - Pakai (selalunya kasut )
40. Pasai pa - Kenapa
41. Tauk - Buang
42. Sigung - Menyiku
43. Hujan seriyat - Hujan renyai-renyai
44. Ayaq lecah - Air lopak
45. Sua - Hulur
46. Luku pala - Sekeh
47. Satgi - Sekejap lagi
48. Satna! - Tunggu sekejap ya!
49. Berembang - Time dekat2 zohor
50. Ligan - Kejar
51. Tokak - Gigit
52. Gerit - Gigit (kecil-kecil)
53. Kutey - Cubit
54. Ketegaq - Degil / Tak dengar cakap
55. Herot - Senget
56. Ghonot - Tundukkan badan ketika melalui dibawah sesuatu.
57. ghupin - Kulit kering dari luka.
58. Kecek - Pujuk Nak duit.
59. Ghosek - Selongkar.
60. Buloq - Lapar sangat.
61. Taboh – Pukul / belasah.
62. Ghunaih – Cungkil / kupil.
63. Moid - Bawak pembonceng / penumpang.
64. Sakan – Hebat / tak sangka.
65. Sekeh - Luku secara sipi.
66. Menghenyeh - Gatai / Terlalu gedik.
67. Ndoi – Buaian
68. Cemerkap - Tak cermat
69. Met ngot - Lembab selembab-lembabnya
70. Toyu - Kicap,
71. Segan - Malu
72. Melugai - Meloya
73. Peghak – Tak pernah melihat sesuatu
74. Tirih - Bocoq
75. Belengaih – Comot, melekat bergetah
76. Liplap – Berkelip-kelip
77. Merelit - Berkilat
78. Lau - Reban Ayam

79. Kelih - Nampak